Skip to main content

Det er veldig spennende å kjøpe sin egen bolig, men det kan føre til frustrasjoner om man ikke er nøye nok. Så her har vi samlet 10 nyttige tips til hva du bør undersøke når du er på visning.

1. Finn ut dine behov

Det er lurt å være klar over hva man forventer før man drar på visning. Lag en liste over behovene dine og hva du ønsker deg av en bolig. Tenk gjerne gjennom hva slags bokvalitet du ser for deg å ha. Siden bokvalitet er et subjektivt begrep, er det viktig å finne ut hva det utgjør for akkurat deg. Tenk på ting som utsikt, solforhold, beliggenhet og området boligen ligger i, særlig med tanke på naboer og nærhet til butikker og kollektivtransport.
Så bør du tenke gjennom hva slags rom du ser for deg. Hva er viktig for deg å ha i et kjøkken for eksempel? Stort spisebord? Nok benkeplass til å tilberede mat? Eller vil du heller ha en romslig stue? Ved å ha tenkt igjennom hva du ser etter, er det lettere å holde hodet kaldt og bedømme om boligen passer dine behov eller ikke.

2. Beliggenhet, lys og skygge

Boligens beliggenhet får du ikke påvirket, så derfor er det viktig at du sjekker hvordan lyset faller innendørs og hvor det blir skygge. Vurder solforhold utendørs på eiendommen eller på balkong/terrasse. Undersøk også om det er støy og trafikk rundt boligen, eller om den er godt lydisolert. Brannsikkerhet og tilgjengelighet bør også ses nærmere på.

3. Bad, våtrom, kjeller, loft og kjøkken

Sjekk disse rommene nøye. Ta av lokk på sluk og sjekk om det lukter mugg. Se etter tegn på fukt, for å være på den sikre siden kan du ta med deg en fuktmåler. Spør megler eller boligselger om når rør og varmtvannstank sist ble byttet ut. Om rørskjøtene er fuktige kan det være tegn på at noe er lekk.
Sjekk at sluket fungerer som det skal ved å sette på dusjen. Sjekk i tillegg at springen i vasken er i orden.
På loftet må du også være obs på fukt, spesielt om rom under har downlights. Dette kan ofte føre til utettheter, som gjør at varm luft lettere kan stige opp og gi fuktskader.
På kjøkkenet se etter skjolder eller misfarging under oppvaskbenken, da dette kan være tegn på lekkasje.

4. Inneklima og elektrisk anlegg

Undersøk faktorer som inneklima og ventilasjon, oppvarming, isolering og energieffektivitet. Ta en titt i sikringsskapet og se etter løse ledninger og svidde stikkontakter. Vær obs på tegn som tyder på at eier har gjort koblinger på egenhånd.

5. Vinduer og dører

Eldre vinduer og dører trekker mer enn nyere, så spør hvor gamle de er. Vanligvis kan du se vinduenes alder innerst ved karmen. Er de lette å åpne? Om ikke kan det skyldes setningsskader eller at grunnen siger.

6. Peis og pipe

Om det er pipe og ildsteder i boligen bør du sjekke at alt er tett og at det ikke er sprekker noe sted. Spør når den er fra og eventuelt om den er rehabilitert.

7. Yttervegger, tak og det utvendige

Se etter misfarging eller sprukken maling, sjekk takrenner og at vannet ledes vekk fra grunnmuren. Hvor lenge er det siden taket ble lagt?

8. TV, bredbånd og mobildekning

Undersøk hva slags avtale som finnes for kabel-TV og Internett.
For å være sikker på at du ikke møter noen overraskelser med mobildekning, ring noen når du er på visning, og sjekk at du har dekning i hele boligen.

9. Fellesutgifter

Er boligen en del av et borettslag bør du undersøke hva slags fellesarealer som finnes. Ofte har de felles vaskeri, renseri, søppelcontainer, parkeringsplasser og hagearealer. Er det meste av fellesarealene i god stand? Eller må kanskje noe fikses i nærmeste fremtid? Sjekk om fellesutgifter er nært forestående.

10. Generelle råd og oppsummert inntrykk

Om det er noe i prospektet eller på visningen du lurer på, spør megler og selger. Ha gjerne med deg en notatblokk så du kan notere svarene, spesielt om det kommer fram opplysninger som ikke stod i prospektet. Be i så fall om å få disse opplysningene skrevet i kjøpekontrakten.

Rett etter visningen bør du sette deg ned å vurdere inntrykkene i forhold til behovene dine. Om ikke magefølelsen stemmer, så er kanskje ikke dette boligen for deg.

Det er også smart å undersøke hva som faktisk følger med boligen. Spesielt om selger har fått boligen stylet. Styling kan nemlig ofte få rom til å virke større, ved å for eksempel mangle vesentlige ting som klesskap og kommoder som tar opp mye plass.

Veggfast interiør og lyspunkter skal som hovedregel følge med. Er du usikker på om noe avgjørende følger med, spør megler eller selger, og be om å få det bekreftet skriftlig.
Spør også gjerne om området boligen ligger i, for eksempel naboforhold, nærhet til butikk og kollektivtransport, og avstand til skole/barnehage dersom det er aktuelt.

Fortell oss hva du mener